Menenjit için alternatif tedavi
Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıdır. İki tür menenjit vardır. Viral menenjit daha hafiftir ve kabakulağı takiben nezleye benzer semptomlarla birlikte ortaya çıkma eğilimindedir.
Genellikle tedavi zorunlu değildir, ama ağrının giderilmesi gerekebilir. Bakteriyel menenjit ve onun en yaygın biçimi olan menengokokal menenjit son derece ciddi bir hastalıktır ve çocuğunuzun bu hastalığa yakalandığına dair en ufak bir şüpheniz varsa hemen tıbbi yardım isteyin, çünkü ölümcül olabilir. Semptomları arasında yüksek ateş, boyun tutulması, baş ağrısı, bulantı, kusma, bazen ışıktan hoşlanmama ve uyuşukluk sayılabilir. On sekiz ayın altındaki çocuklarda bıngıldak bel verebilir. Semptomlar birkaç saat içinde belirebilir, ayrıca kırmızı bir döküntü olabilir. Kesin teşhis amacıyla çocuğunuzun omuriliğinden sıvı alınması için bir bel ponksiyonu yapılması gerekir. Çocuğunuz gerçekten menenjitse, bakteriyi yok etmek için çok büyük miktarda damariçi antibiyotik verilecektir.
Ne yapabilirsiniz?
Çocuğunuza menenjit teşhisi konulmuşsa, doktorlar enfeksiyonu önlemek için en iyi yolu araya arayacaktır. Bununla birlikte siz de fiziksel varlığınızla çocuğunuza yardım edebilirsiniz, çünkü hastaneye yattığında yanında olduğunuzu bilmesi ona destek verecektir. Ayrıca arkadaşlarının ailelerini ve okulunu bu durumdan haberdar edin ki, onlar da benzeri semptomlar olup olmadığını kontrol etsinler.
Tedavi
Derhal tıbbi yardım istenmelidir, ancak aşağıdaki tamamlayıcı terapiler de tıbbi bakım sonrasında yararlı olabilir:
Osteopati: Osteopati uzmanı, hastalığın ve onu takip eden antibiyotik kullanımının etkilerine karşı bağışıklık sistemini desteklemeyi hedefleyecektir. Bu çerçevede, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf cihazları sisteminin etkenliğinin enfeksiyonla mücadele edecek biçimde geliştirilmesi amacıyla kafatası sistemi üzerinde çalışılabilir. Ayrıca bağ örgüsü dokusu ile iltihabın etkilerine yönelik olarak beyin ve omuriliği çevreleyen zarlar tedavi edilebilir.
Bitkisel tıp: Vücudun enfeksiyona karşı kendisini korumasına ve antibiyotiklerin işe yaramasını kolaylaştırmaya yardımcı olan şifalı bitkiler vardır. Echinacea, Yabani Çivitotu ve St. John Mayası antibakteriyel ve antiviral özellikler taşırlar ve demlenerek verilebilirler.
Homeopati: Menenjit rahatsızlığından sonra çocuğun bünyesini güçlendirmek ve ciddi boyuttaki bir hastalıktan sonra çöken bağışıklık sistemini yeniden oluşturmak için herhangi bir homeopatik ilaç tavsiye edilebilir.
Doğal tedavi: Menenjiti tedavi etmek için verilen antibiyotiklerin kullanımını takiben bağışıklık sistemi çökecek ve yeniden inşa edilme ihtiyacı belirecektir. Asidofil ve bifidus gibi probiyotiklerin (antibiyotiklerin etkilerine karşılık verirler) yanı sıra sinir sistemini desteklemek için C ve B vitaminleri ile Echinacea, Tarçın ve Yoğurtotu gibi şifalı bitkiler tavsiye edilebilir. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olan potasyum, magnezyum fosfat, kalsiyum fosfat ve potasyum klorit gibi mineral tuzlar da verilebilir. Çocuğun beslenmesi, işlenmiş besinler yerine organik besinler kullanılarak gıda açısından zengin kılınmalıdır. Ayrıca sinir sisteminde ortaya çıkan hasara ve her ikinci hastalık bir olup olmadığına bakılarak diğer tedavi yollarına gidilebilir. Bol miktarda dinlenmek, hafif egzersiz yapmak ve temiz hava almak iyileşmeye giden yolda hep önemli unsurlardır.